“Pas als je álle aspecten van je angst aanpakt, kun je hem met wortel en al uitroeien.”


Eleonoor de Boevere, Je Angst de Baas-coach. 

De BEZIELING-methode:  een andere aanpak van angst

Door haar onderscheidende opzet is de BEZIELING-methode effectiever dan andere methodes of therapieën tegen angst. De BEZIELING-methode is gebaseerd op een holistische visie en biedt daardoor een bredere, complete aanpak van angstklachten. Daardoor gaat hij ook veel dieper. Holistisch (vanuit het ‘holisme’) komt van het Griekse woord ‘holos’; geheel. Je bent als mens één geheel (en niet de som van een aantal losse onderdelen). Daarom is het ook essentieel om naar het geheel te kijken. Het holisme leert ons bovendien dat alles met elkaar samenhangt.

Het verhaal van Ans*

Zolang ze zich kon herinneren, was Ans al bang. Als kind kroop ze weg als er visite was. Op school hoorde ze er nooit bij en was ze het stille, onopvallende meisje. Leraren dachten dat ze verlegen was, maar in werkelijkheid was ze bang. Bang om uitgelachen te worden, bang voor andere kinderen, bang voor straf van haar ouders.
Toen ze later in de zorg ging werken, was ze diep van binnen nog steeds dat kleine, bange meisje. Tegen collega’s praatte ze nooit veel, uit angst voor hun reactie. Wat zouden zij wel niet van haar denken… Pas toen ze met een nichtje haar angst en verdriet deelde, knapte er iets. Hier moest ze iets aan doen, wilde ze toch nog iets van haar leven kunnen maken. Die angst beheerste haar hele leven…

Op aandringen van haar nicht zocht Ans professionele hulp. Het duurde echter nog een halfjaar voordat ze aan de beurt was. Maar toen ze eindelijk haar eerste gesprek had, luchtte dat enorm op. De therapeut gaf haar vertrouwen en moedigde haar aan om te blijven vertellen. Ze liet Ans ook inzien dat haar gedachten vaak helemaal niet logisch waren. Door op een andere manier naar dingen te kijken en met situaties om te gaan, hoefde ze helemaal niet bang te zijn.

 

Het lukte Ans om wat zelfverzekerder door het leven te gaan. Na drie maanden werd de therapie afgerond en werd ze in staat geacht om “zelf haar klachten te reguleren”, aldus de eindrapportage. Ans geloofde dat ook – ze had immers professionele hulp gehad. Ze had tools gekregen hóe ze met haar angstgevoelens om moest gaan. Toch knaagde er diep van binnen iets. En naarmate de maanden verstreken, voelde ze toch weer die oude, bekende angsten opspelen. Ze herkende ze en probeerde, zoals ze in de therapie geleerd had, haar gedachten ‘om te keren’. Dat lukte meestal maar een beetje. Of maar even.

 

Er was meer nodig om ECHT van haar klachten af te komen. Ans realiseerde zich dat de therapie een hulpmiddel was geweest, maar dat het haar niet VOLLEDIG van haar klachten had afgeholpen. Haar nicht, die haar destijds op de therapie had gewezen, liet haar een artikel over de BEZIELING-methode lezen. Een holistische aanpak van angstklachten…  Dat klonk heel logisch! Ans begreep ook meteen dat het daaraan in de eerdere therapie had ontbroken. In de therapie waren alleen haar gedachten en overtuigingen aangepakt. Waardoor er ‘onderhuids’ iets was blijven doorsudderen…

Een jaar nadat ze met de eerdere therapie was gestart, nam Ans contact op over de BEZIELING-methode. In een uitgebreid intakegesprek werd de vinger op de zere plek gelegd: haar diepe angst en onzekerheid, die al in haar vroege jeugd was ontstaan, en waarin ook haar ouders en zelfs haar voorouders een grote rol hadden gespeeld. De invloed die haar angst had gehad op vrijwel ALLES in haar latere leven. Haar vriendschappen (en vooral het gebrek daaraan); haar angst om zich te binden aan andere mensen en om haar gevoelens uit te spreken. Haar studiekeuze, haar zelfgekozen isolement tijdens haar studiejaren. Het gebrek aan relaties…


Vlak na het intakegesprek begon Ans al aan het 10-stappenplan van de BEZIELING-methode. Twaalf weken later rondde ze hem af. Het was een intensieve periode van voelen, ervaren en dóen, waarna ze zich “als herboren” voelde. Recht uit haar hart, formuleerde Ans het als volgt:


“Ik ben echt heel diep gegaan en heb zoveel inzichten gekregen over mezelf, over wie ik WERKELIJK ben. Dat is niet dat bange meisje van vroeger. Ik ben gaan inzien dat ik onbewust heel veel lagen om mezelf heen had gebouwd. Die gaven me altijd een gevoel van veiligheid. Maar in werkelijkheid was dat natuurlijk een schijnveiligheid. Daardoor leefde ik onder een deksel. Dat is wat ik nu ook heel duidelijk zie, maar vooral ook VOEL. Vroeger was dat heel lastig voor mij, want dan voelde ik die angst. Eigenlijk ben ik daar nu dwars doorheen gegaan. Dat was niet makkelijk, maar ik heb het wel gedaan! En daar ben ik zoooo blij om. Ik voel me echt een totaal ander mens, helemaal bevrijd van die oude angstgevoelens die me ALTIJD beperkten. Het voelt alsof ik nu eindelijk kan gaan LEVEN!’

* In werkelijkheid heet Ans anders.

Waar in de reguliere hulpverlening (GGZ) met CGT (cognitieve gedragstherapie) bij angstproblematiek vooral je cognities (je ratio) worden aangepakt, gaat de BEZIELING-methode een paar stappen verder. En dat zijn precies de stappen die je nodig hebt om écht, definitief, van je angst(en) af te komen. Naast het aanpakken van gedachten en overtuigingen (je ratio) ga je je diepere emotionele lagen en je spirituele (ziels-)niveau aanboren. Daardoor zul je andere aspecten van je angst herkennen en aanspreken dan (alleen) vanuit je rationiveau. Vanuit je ‘diepste lagen’ kom je vaak tot de kern van (de herkomst of reden van) je angst.

De BEZIELING-methode met haar 10-stappen plan is een doordachte, holistische aanpak. Alle stappen die nodig zijn om te kunnen herstellen van je angstproblemen, zitten hierin. De volgorde van de stappen is gebaseerd op ‘Theory U’ van Otto Scharmer, een bewezen verandermethodiek.

De BEZIELING-methode is een holistische aanpak, gebaseerd op 10 stappen.
Stappen waarmee je steeds dichterbij je einddoel komt: een leven zonder angst.

Gratis E-book "Adviezen om je angst te overleven"

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Word je angst de baas met de BEZIELING-methode

 

Met het Programma of het (nóg intensievere) Coachtraject volg je de 10 stappen van de BEZIELING-methode.
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik je uiteraard meer vertellen.

Maak hieronder je keuze:

 

Programma

Je angst de baas

Je angst de baas

Coachtraject

Gratis

Kennismakingsgesprek

Heb je hier nog vragen over, of twijfel je over je volgende stap?

Via onderstaande button laat je je gegevens bij mij achter en neem ik vervolgens contact met je op voor een afspraak.
Dat doe ik binnen 24 uur, op de door jou gewenste manier.

 

Neem contact met mij op!Ik wil zelf bellen of mailen