Het zal je niet ontgaan zijn: de bestorming van het Capitool in Washington, afgelopen woensdag. Verbazingwekkend hoe zoiets überhaupt kon gebeuren, maar daar is al genoeg over geanalyseerd. Wat mij vooral intrigeert is hoe de “wereldleider” die hiervoor verantwoordelijk is, zich in deze gedraagt.

Bang om de macht kwijt te raken, had ie al in tig staten de verkiezingsuitslag aangevochten. Overigens tegen alle adviezen van juristen in;  die hadden allang gezien dat dat een kansloze missie was. De verkiezingen waren eerlijk verlopen, niks geen fraude. Toch bleef ie dat beweren, ook om zijn eigen kudde tevreden te houden en aan zich te binden. “Volhouden jongens!”

Toen dat spel gespeeld was en hij inzag dat het inderdaad toch een verloren race was, gooide hij ’t over een andere boeg. In de aanloop naar de officiële vaststelling van de verkiezingsuitslag, waarbij zijn tegenstander officieel tot aankomend president zou worden uitgeroepen, moedigde hij zijn trouwe kudde, zij het indirect, aan tot opruiing. Aldus geschiedde. Om vervolgens – achteraf – diezelfde kudde daarvoor af te straffen. Tja.

Wat ik de afgelopen maanden vooral gezien heb is een man:

– die liegt en bedriegt, om zijn eigen waarheid maar ‘koste wat kost’ overeind te houden
– die voortdurend met het vingertje naar anderen wijst
– die zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag
– die mensen gebruikt (lees: misbruikt) voor eigen gewin
– die (oké, is niet objectief) vaak dommige uitspraken doet
– die absoluut niet tegen zijn verlies kan

En wat ligt hieraan ten grondslag?
Inderdaad: angst.

 

Angst om te verliezen
Angst voor de waarheid
Angst om geen gelijk te krijgen

Waarschijnlijk is dit ander soort angst dan angst waar jij mogelijk mee kampt.
Maar eigenlijk is er niet zoveel verschil. Want op alle niveaus hebben mensen last van angst. In de basis zijn we immers allemaal ‘gewoon mensen’. Hebben we allemaal basisemoties, die ons in meer of mindere mate aansturen. Of beter gezegd: waardoor we ons láten aansturen.

Probeer je hier eens bewust van te zijn.

Dat we in de basis als mensen allemaal gelijk zijn.
En dat we allemaal last hebben van angst, ieder op zijn eigen manier en niveau. Soms heel duidelijk, maar soms ook heel erg verdekt. Bij sommigen van ons zijn angsten door levenservaringen en omstandigheden sterker geworden. Hebben ze soms zelfs de overhand genomen, en ‘heersen’ ze over ons.
Anderen hebben er anders mee om leren gaan. Bijvoorbeeld door te bluffen, zichzelf te overbluffen of andere emoties te overhand te laten krijgen. Waardoor angst niet aan de oppervlakte ligt, maar wel ‘onderhuids’ een grote rol kan spelen.
Zelfs (of misschien wel vooral) bij mensen met macht.