Theezakjes-wijsheid. Inderdaad, alweer 😊
Wel een goeie vraag om bij stil te staan: wie inspireert jou om een beter mens te zijn? Mijn gedachten gaan meteen naar een Moeder Theresa, Martin Luther King en Nelson Mandela. De groten der aarde, die hun ‘legacy’, hun erfenis, aan de mensheid hebben achtergelaten. Personen met lef, die deden wat ze moesten doen, en zich door niets en niemand van hun doel lieten afhouden. In vergelijking met zulke mensen voel ik me dan heel, heel erg klein.

 

Destijds, toen ik nog heel erg vastzat in mijn eigen angsten, had ik ook personen (in mijn eigen omgeving)die mij inspireerden. Mensen tegen wie ik opkeek, omdat ze exact dát hadden wat ik níet had. Ze waren zelfbewust en zelfverzekerd, hadden lef, deden hun eigen ding en lieten zich door niets of niemand van hun doel afhouden. Het waren zeker niet de ‘groten der aarde’, maar voor mij waren zij een inspiratiebron. Want zij stonden daar waar ik op dat moment nog niet kon staan, maar waarvan ik voelde dat ik dat als mens wel kon bereiken. Ik wist dat ik, op zeker moment, wanneer ik mijn angst de baas was geworden, óók op die plek kon staan waar zij nu stonden.

Vrij van angst

De gedachte dat ik ook ooit zelfverzekerd en vrij van angst zou zijn; dat ik dát zou gaan bereiken (ook al wist ik uiteraard nog niet precies hoe en wanneer) hield me altijd op de been. Gedachten zijn heel krachtig. En als je je gedachten vaak herhaalt, worden het overtuigingen. Nou had ik tegelijkertijd ook nog heel veel andere (negatieve, beperkende) overtuigingen, die daar dwars tegenin gingen. Die hebben mijn persoonlijke groeiproces enorm vertraagd. Als ik destijds een coach had gehad die mij hiervan bewust had gemaakt… maar helaas. In de ggz vertelden ze dat niet tegen me. Achteraf gezien (met de wijsheid van nu) werd mijn angststoornis daar alleen maar in stand gehouden. Tja.

En wie inspireert jou? Van welke persoon zou jij graag wat eigenschappen willen “lenen”? Zodat je wat zelfbewuster, sterker, standvastiger en positiever wordt? Aan wie je je kunt optrekken, om uiteindelijk óók te kunnen worden wie je werkelijk bent? Zonder angst?

Laat het me weten! Mail je reactie naar info@jeangstdebaas.nl.
Vertel er ook bij waarom deze persoon voor jou inspirerend is; wat je van hem of haar leert. Jouw verhaal gebruik ik dan mogelijk als input voor een van mijn volgende blogs.

Dankjewel alvast! En oja, fijn Pinksterweekend verder. 🙂