Vorige week volgde ik een korte online training, over ‘slim gebruik van je hersencapaciteit’. Dus hóe je het beste je aandacht kunt richten op de taken die je moet doen, zo efficiënt mogelijk. Had niks te maken met angst, maar was wel super interessant en bruikbaar natuurlijk.

Eén van de stellingen tijdens die training ging over uitstelgedrag. Het uitstellen van klussen die je nog moet doen, je kent dat vast wel. Je moet nog het feestje van je kind regelen, de voorraadkast opruimen, een stukje schrijven voor het clubblad en uitzoeken welke cartridges je nodig hebt. Maar je hebt natuurlijk eerst nog andere dingen te doen.  Het uitstellen van ‘things-to-do’ zou vooral komen als die taken niet uitdagend genoeg zijn. Vaak gebeurt dat bij grote of vage taken, die je niet even snel kunt afvinken.

Mmmmm…..

Vanuit het onderwerp van die training snapte ik het wel. Goede uitleg, en klopt ook vaak wel. Maar zeker niet altijd. Ik moest denken aan hoe ik  vroeger bijna alles uitstelde. Echt, niet normaal. Mijn to-do lijst was altijd mega, ik holde constant achter de feiten aan. Of ik holde er al niet meer achteraan, maar liet ze simpelweg liggen. Waarom? Niet zozeer omdat het megagrote of vage taken waren, die ik niet uitdagend vond. En eigenlijk wilde ik ze ook heel graag doen. Maar het was de onderliggende angst. Ik durfde simpelweg nergens aan te beginnen, laat staan af te maken. Uit angst om te falen, uit angst voor de mening (of erger nog: het oordeel) van anderen.

Dit is wat ik ook vaak zie bij de mensen die ik coach. Angst kan zo groot zijn en zo verlammend werken, dat je niet meer aan de dingen toekomt die je eigenlijk wel zou willen en moeten doen. Wat vaak door anderen dan weer als ‘luiheid’ of ‘onverschilligheid’ wordt bestempeld. En waarmee je gevoel van falen alleen maar verder toeneemt, net als je schuldgevoel. Het wordt een vicieuze cirkel die je alleen maar moeilijk kan doorbreken.

Herkenbaar?
Laat het me weten!

En mocht je er aan toe zijn om die vicieuze cirkel te doorbreken en de eerste stap te zetten, mail me dan.