Laten we eerlijk zijn: vooral vrouwen hebben er last van. Ze moeten van alles en ook nog eens zorgen. Voor anderen dan, wel te verstaan. Voor hun kinderen, partner, ouders, collega’s, bejaarde buren, vriendinnen die in de shit zitten… Veel vrouwen hebben er een handje van om voor iedereen in de bres te springen. En zichzelf te vergeten. Als het om hen zelf gaat, komen ze op de laatste plaats.

 

Wanneer je jezelf op de laatste plaats zet, kom je nooit aan de beurt. Want je bent nooit uitgezorgd voor anderen. Er is altijd wel iets of iemand die jouw hulp nodig heeft. Vanuit dat onbegrensde verantwoordelijkheidsgevoel haal je je dus veel te veel op je nek. En dat vind je allemaal heel normaal; anderen verwachten dat bovendien ook van je. Je hebt namelijk nooit anders gedaan. En hee, deed je moeder vroeger niet hetzelfde? Het is dus een ingebakken patroon waar je je mogelijk niet eens bewust van bent.

Zorgen voor anderen

 

Ik heb verschillende vrouwen bij wie dit speelde, in hun proces mogen begeleiden. Het ‘zorgen voor anderen’ speelde een belangrijke rol in de obstakels waar ze tegenaan liepen. Daarbij bleek dat, door er vooral en voortdurend voor anderen te zijn, hun eigen emoties ondersneeuwden. Met andere woorden: ze onderdrukten hun eigen gevoelens en emoties. Die hoefden ze niet te voelen als ze zich de hele tijd op anderen richtten. Het zorggedrag was stiekem een middel geworden om zelf niet te hoeven voelen. Geen boosheid, geen angst, geen verdriet… alleen maar zorgen voor anderen.

 

In eerste instantie zagen ze dat zelf trouwens niet. Wel dat ze teveel hooi op hun vork hadden en aan zichzelf niet toekwamen. Maar ze vonden vooral dat hun vork te klein was. Oftewel: als ze meer tijd en meer ruimte hadden, kon er zelfs nog wel wat bij. Dát was hun frustratie; ze vonden dat ze te weinig deden en voelden zich schuldig als ze niet aan alle behoeften van anderen konden voldoen. Het zorgen en pleasen was zó gewoon geworden, dat ze no way inzagen dat ze daarmee zichzelf overschreeuwden en tekort deden, en onbewust hun eigen emoties onderdrukten.

Wat doet dit met je, als je dit leest? Wanneer jij hier ‘iets’ bij voelt, dan is dat niet voor niets. Mogelijk herken je er wel iets in. Of je voelt, ergens van binnen, dat het ook wel een beetje op jou van toepassing is. Als dat zo is, nodig ik je van harte uit om dit eens met me te delen via info@jeangstdebaas.nl

Fijne zondag!

N.b. Deze zondag-mailing stuur ik de komende tijd 1 keer per 2 weken, in plaats van wekelijks.
Evengoed hoop ik dat je hem blijft waarderen! Als dat zo is, mag je me dat uiteraard ook laten weten 😊