Mensen vragen mij wel eens of ik nooit bang ben. Of ik echt altijd vrij ben van angst. Ik claim immers dat je je angst de baas kunt worden. Dus als je je angst de baas bent… heb je dan ook echt nooit (meer) last van angst?

 

De vraag daarbij is natuurlijk: wat houdt dat dan in, wanneer je je angst de baas bent? Ben je dan helemaal vrij van angst en bovendien zodanig ‘gewapend’, dat je er ook nooit meer last van zult krijgen? Of is het meer, dat je je angst ‘aan’ kunt? Dat je dus nog wel eens geconfronteerd wordt met angsten, maar dat die je niet meer heftig raken? Dat je een soort teflonlaag hebt opgebouwd, waardoor je angsten als vanzelf van je af kunt laten glijden?

Basisemotie

Eerst even dit. Ik leg altijd uit dat angst een hele normale, menselijke emotie is. Niemand is volledig vrij van angst. Dat wil zeggen: de emotie angst wordt bij ieder mens opgeroepen in bepaalde situaties. In levensbedreigende situaties, wanneer die tijger ineens voor je neus staat, zou het vreemd zijn als je er niets bij voelt. Integendeel – dan is het maar wát handig dát je die angst ervaart! Die stelt je immers in staat om weg te rennen. Oké, of te vechten of te bevriezen (al zijn dat dan weer wat minder handig acties in zo’n situatie, maar dat terzijde).

Zie daar het antwoord op bovenstaande vraag! Niemand, zelfs Donald Trump niet, is volledig vrij van angst. Dus helemaal angst-vrij kan simpelweg niet. Je kunt wel vrij zijn van overbodige angst. Van angst die niet logisch, niet passend bij de situatie, niet rationeel of ‘vul-zelf-maar-in’ is. En het is juist die “niet-normale angst” waar jij last van hebt! Of je daar volledig van af kunt komen? Ja, dat kan. Niet door hem alleen maar weg te denken. Als dat zo was, was je er allang van verlost geweest. Cognitieve gedragstherapie kan helpend zijn, maar vaak niet op langere termijn. En EMDR werkt ook niet bij iedereen.

 

Dus ja, zelf heb ik ook nog wel eens angstgevoelens. Hele normale, menselijke angsten die bij het leven horen. En die mogen er ook gewoon zijn 😊. Die zijn er niet voor niets. Niet erg, niet ontwrichtend, niet allesoverheersend. Andere angsten, de niet-rationele angsten, kunnen mij niet meer beheersen.

Ik ben mijn angst(en) de baas.

 

Weten HOE? Klik hier!