Het eerste waar mensen vaak naar grijpen als ze te maken krijgen met angstklachten, is medicatie. Ook een huisarts, neuroloog of psychiater weet vaak niet beter: die is grotendeels opgeleid om medicijnen voor te schrijven. Een pilletje ligt dus het meest voor de hand. En laten we eerlijk zijn, het kan ook echt helpend zijn. Zelf heb ik ook van alles geslikt. Maar was het de oplossing? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, het maakte me een gevangene van mijn eigen angsten. Ook al voelde ik minder, onderhuids woekerde de angst gewoon door. Nog los van het verslavende effect van die pillen…
Allereerst: wanneer je begint met medicatie, weet dan goed dat het je angst ook kan verergeren. Nog los van andere klachten (bijwerkingen dus), zoals slapeloosheid, duizeligheid, misselijkheid, en hartkloppingen. Je lichaam krijgt immers een stoot chemische troep binnen, waar het tegen protesteert. Gezond is het dus zeker niet!
Oké, zul je denken, maar mijn angstklachten zijn nog veel erger. Je wilt normaal functioneren, dus alles beter dan dat. Dan maar chemische rommel d’r tegenaan. Medicatie is een makkelijke manier om je angstklachten voor even te verlichten. Maar in feite is het uitstel. Uitstel tot de ECHTE oplossing. En waarom uitstellen en rommel in je lijf gooien, als je ook aan de oplossing kunt werken?
Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende soorten medicatie die voorgeschreven worden bij angst. Plus de effecten en bijwerkingen. Hou je vast!
Benzo’s of “pammetjes” (benzodiazepinen)
Kalmeringstabletten hebben een dempende werking op je angstsysteem, maar je wordt er ook suf van. Daarom mag je er bijvoorbeeld ook niet mee autorijden. Een nog veel groter nadeel is dat je er verslaafd van wordt. Je eigen, natuurlijke angstsysteem wordt immers niet of nauwelijks meer gebruikt. Je bent dus afhankelijk van de benzo’s en wanneer je toch wilt stoppen, kun je een terugval krijgen. Door het verslavende effect komen veel mensen niet meer van deze medicijnen af. Maar gewoon doorgaan dus? Neem in je overweging dan wel de langetermijneffecten mee. Langdurig gebruik leidt onder meer tot evenwichtsstoornissen, geheugenklachten en een vergroot risico op botbreuken.
Krijg je van je arts benzodiazepinen voorgeschreven, ga daar dan nooit klakkeloos in mee. Overleg altijd over de gevolgen op lange termijn. Slik je al benzo’s? Of dat nog maar kort is of al heel lang, het is altijd de moeite waard om te overwegen ermee te stoppen! Weten hoe? Neem dan contact met me op!

SSRI’s of Antidepressiva
Selectieve serotonine heropname-remmers (SSRI`s) worden eveneens vaak voorgeschreven. Het zijn eigenlijk antidepressiva, die goed kunnen helpen bij een (zware) depressie (hoewel deze medicijnen ook daarvoor uiteraard niet de oplossing zijn!). Evengoed worden ze dus ook veel ingezet bij angst-gerelateerde klachten. En over de effectiviteit daarvan bestaat veel twijfel. Sowieso is er veel te doen over het gemak waarmee SSRI’s door huisartsen worden voorgeschreven. Bijna 1 miljoen Nederlanders (!) slikken antidepressiva; de meerderheid daarvan zou beter af zijn met een alternatief (veelal geen medicatie!). Niet op de laatste plaats vanwege de bijwerkingen, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en misselijkheid.
Wanneer antidepressiva worden voorgeschreven bij een angststoornis, worden ze vaak gecombineerd met de eerdergenoemde benzo’s. Dit is nodig omdat antidepressiva de angst in het begin alleen maar versterken. De verslavende werking van die benzo’s heb ik al genoemd. Antidepressiva zijn niet verslavend, maar leiden wel tot gewenning. Daardoor moet je ze lang blijven slikken. Niet zelden slikken mensen ze levenslang, omdat het bijzonder moeilijk is om, wanneer je eenmaal gewend bent, op eigen kracht verder te kunnen.
Ook voor antidepressiva geldt: wanneer je arts deze wilt voorschrijven, ga daar dan NOOIT zomaar in mee, maar overleg altijd over de gevolgen op lange termijn. En ook voor deze medicatie geldt: het is ALTIJD de moeite waard om te overwegen ermee te stoppen!
Bètablokkers
Deze medicijnen vertragen je hartslag en zijn ontwikkeld voor hartpatiënten. Ze worden nog wel eens gebruikt bij nervositeit en spannende gebeurtenissen, zoals een examen. Betablokkers zijn niet gezond, maar ook niet enorm schadelijk. Ze hebben echter geen effect bij angstklachten, dus hoef je er ook niet aan te beginnen. ????
Werken aan de ECHTE oplossing
Medicatie is dus zeker NIET de oplossing voor je angstklachten. Evengoed, mocht je medicijnen slikken, stop daar dan nooit op eigen houtje mee, maar overleg altijd met je behandelend arts!
Afbouwen van medicijnen kan altijd, maar goede begeleiding is daarbij wel nodig. Dit, in combinatie met een opbouwend traject naar de BEZIELING-methode, kan ook voor jou een angstvrij leven betekenen. Wil je meer weten, neem dan contact met me op!