1 op de 6 mensen heeft last van overmatige angst. Eén op de zes! In deze corona-tijd mogelijk zelfs veel meer.
Met angst bedoel ik niet ‘wel eens bang’, want dat zijn we allemaal wel eens, maar echt ‘too much’. Buitenproportioneel. Ik zal niet zeggen ‘abnormaal’, want dan kom je al gauw in een veroordelend, stigmatiserend domein terecht, beheerd door de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

 

Wat “normaal” of “abnormaal” is (afkomstig van het woord “norm”) bepaalt helemaal niemand. Wat ‘too much’ is, kan alleen iemand zélf bepalen. Namelijk als je er last van hebt, als angst je leven beheerst, als het je belemmert in je doen en laten. Wat de ggz bestempelt als een ‘angststoornis’ om het vervolgens te gaan ‘behandelen’ (wat ik altijd een lachwekkende term heb gevonden, denkend aan een open wond, jodium en verband) – is dat ook echt een “stoornis”? Dat riekt weer naar het “normaal” versus “niet normaal”- oordeel.

 

Oké, deal. Als mensen zelf vinden dat ze een ‘stoornis’ hebben – prima. Maar in feite is overmatige (of onnodige) angst simpelweg een gezonde reactie op een ongezonde situatie. Die angst komt ergens vandaan. En helaas, het kennen van de oorzaak garandeert geen herstel. ‘Behandeling’ in de reguliere zorg (ggz) trouwens ook niet. Je kunt een heel eind komen, met cognitieve gedragstherapie (CGT), de meest toegepaste ‘behandelmethodiek’. Ik heb echter nog nooit iemand ontmoet die door CGT volledig van zijn angstklachten is afgekomen. Ja, wel vlak na de behandeling, zo leek het althans. Da’s toevallig ook het moment waarop het effect van een ‘behandeling’ wordt gemeten ????. Vandaar de officiële goede resultaten. Maar na verloop van tijd… tja.

 

En dat is ook logisch. Een rationele (cognitieve) aanpak van angst, gericht op het ‘omgaan met’ en het veranderen van gedachten, is eenzijdig. Daarmee doe je iemand tekort. Naast hun ratio, hebben mensen ook nog een ziel. Ik weet het, de samenleving kan daar vaak maar weinig mee. Alles is immers gebaseerd op ratio, op logisch denken, op bewijs – liefst wetenschappelijk. Helaas is dat altijd maar een deel van de waarheid.

 

Om ECHT van je angst af te kunnen komen is een volledige, holistische aanpak nodig. Je zult bereid moeten zijn om daarvoor diep te gaan. In contact te komen met je ziel. Je ‘Zuivere Ik’.

 

Gebaseerd op jarenlange ervaring – zowel persoonlijke als met (en van) honderden anderen – heb ik de BEZIELING-methode ontwikkeld. In mijn e-book lees je er meer over. En nee, die kost helemaal niets,
je kunt ‘m hier gratis downloaden.
Ik heb ‘m gemaakt omdat ik een missie heb. Namelijk dat ook jij, net als ik, je leven gaat leiden. En niet je angst.

Download mijn e-book

 

www.jeangstdebaas.nl 

 

One Comment

 • Justin schreef:

  My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day.

  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website re-design. You can find it by searching for “royal cbd” – no sweat if you can’t.

  Keep up the good work!