Misschien heb jij dit al heel vaak gehoord.
“Jij kunt dat niet”.

Waren het je ouders die dat tegen je zeiden? Of een juf of meester? Een vriend of vriendin, je partner misschien zelfs wel? Oké, misschien zeiden ze het net een beetje anders, maar jij hebt het wel als zodanig opgeslagen. “Ik kan dat niet”. Je bent het gaan geloven; het is jouw waarheid geworden.

En omdat je het bent gaan geloven, ben je er ook naar gaan handelen. Steeds weer zeg je tegen jezelf: “Ik kan dat niet”. Nee, dat doe je niet bewust. Maar je onderbewustzijn (95% van wat je denkt en doet!) herhaalt het keer op keer en zorgt ervoor dat je je ook als zodanig gedraagt. Zou zomaar kunnen dat je daardoor angstig bent geworden. Bang voor die dingen, die jij niet kunt. Je vermijdt ze, want ze zijn een bedreiging voor je geworden.

 

Als jij jezelf hierin herkent, probeer dan eens stil te staan bij die overtuiging. Ga er gewoon eens voor zitten en schrijf die zin eens op. “Ik kan dat niet.” Of: “Ik kan ……… niet”. En stel jezelf eens de ogenschijnlijk doodeenvoudige vraag: Is dat echt zo? Klopt dat wel? Ben ik werkelijk niet in staat om dat te doen? Daal eens in je lijf af en probeer het te voelen. Zou zomaar kunnen dat je op een hele andere waarheid stuit – mits je daarvoor openstaat. Want hee, overtuigingen zijn vaak zeer hardnekkig; dikke kans dat ie zich niet zo makkelijk omver laat blazen 😉

Ga daarom ook eens na, van wie deze overtuiging eigenlijk is. Tuurlijk, jij hebt hem je eigen gemaakt, maar waar komt ie vandaan? Wie heeft/ hebben jou dat wijsgemaakt?  Realiseer je dat deze rotsvaste gedachte eigenlijk helemaal niet van jou is. Maar hij is zó deel geworden van jouw identiteit, dat je dat allang bent vergeten. Jij kent jezelf op deze manier – dit is wie jij bent.

En dat is dus niet waar.
Jij hebt namelijk onbegrensde mogelijkheden in je.
Jij bent helemaal niet gemaakt om angstig te zijn en beperkt in je doen en laten.
Er klopt helemaal niets van die zin “Jij kunt dat niet”.
Het is slechts een stomme overtuiging die jij als waarheid hebt aangenomen.
Terwijl het één grote leugen is.

Het goede nieuws is, dat je van zo’n negatieve, beperkende overtuiging af kunt komen. Makkelijk? Nee, het vergt wel de nodige oefening. Maar het kan wél. En stel je eens voor wat er dan zou kunnen gaan gebeuren… dan wordt je leven pas écht eng! Want dan ga je eindelijk écht leven. Omdat je niet meer beperkt wordt door de gedachte dat je het niet kunt. Dan kun je het namelijk wél. Dan valt die allesbepalende blokkade weg. En dan gaat er een wereld voor je open…

 

Wat wil jij? Alles laten zoals het nu is? Of jezelf aanpakken, om eindelijk ECHT te gaan leven?
Laat het me weten!