Als jij al vele therapieën hebt gevolgd om van je angstproblematiek af te komen, en er desondanks nog steeds niet van verlost bent, dan ben je niet de enige. Veel mensen komen in ‘zorg’, volgen een reguliere therapie, worden weer ontslagen en lijken in eerste instantie van hun problemen verlost. Lijken. Want na verloop van tijd komen de bekende emoties weer terug. Herkenbaar?

 

Op zich is het logisch dat je angst dan weer terugkomt. Waar die ‘evidence based’ therapie op inzette, was namelijk eerder symptoombestrijding dan een diepgaande, helpende methode waarmee jouw angst met wortel en al werd uitgeroeid. Helaas is het nog steeds zo dat in de reguliere hulpverlening nauwelijks methoden worden gehanteerd die duurzaam effectief zijn. Meestal zijn hulpverleners gericht op de overlevingsmodus – niet de zijnsmodus. Je leert hóe je, vooral door middel van je gedachten, met je klachten om moet gaan en ze kunt onderdrukken, zodat je leven aangenamer wordt. Je klachten lijken dan weg, maar zijn dat natuurlijk niet echt. En doordat het je niet lukt om, gedurende verloop van tijd, blijvend de aangeleerde maniertjes toe te passen (waarmee je je angst kunt onderdrukken), komt je angst weer terug.

Hoe dan wel?


Alleen maar inzetten op je ratio – op gedachten dus – leidt niet tot een ‘all-round’ oplossing. Immers, je emoties sturen je gedachten aan. De winst valt dus vooral te behalen op emotioneel vlak. Daar zitten blokkades, die zich hebben vastgezet in je lijf. Blokkades zijn eigenlijk onverwerkte emoties, die zich vaak vertalen in angst of belemmerende overtuigingen. En die onverwerkte emoties sturen – geheel onbewust – je gedachten, en daarmee ook je gedrag aan. Wanneer je dus niks doet aan die onverwerkte emoties, die blokkades dus, maar alleen maar aanrommelt in de overlevingsmodus aan de oppervlakte, ben je bezig met symptoombestrijding.

Het antwoord ligt dus niet in het doorbreken, maar in het ontwortelen van blokkades. Doorbreken heeft slecht een tijdelijk effect; ontwortelen blijvend. Die negatieve, stagnerende emoties moeten vervolgens getransformeerd worden naar positieve emoties die je energie weer kan laten stromen. Pas als dat gebeurt, ben je écht van je angstproblemen af.

 

Kun je dat zelf? In theorie misschien wel. Het is mij uiteindelijk gelukt, maar wel met veel pijn en moeite. Als ik daar hulp bij had gehad, zou het zoveel makkelijker en sneller zijn gegaan! Want nogmaals, het hoeft geen jaren te duren. Integendeel. Als je openstaat voor verandering en écht wilt veranderen, kan dat ook. In korte tijd.

 

Ik heb hiervoor een methode ontwikkeld, waarmee ik al veel mensen heb kunnen helpen op hun weg naar een angstvrij leven. Je leest er hier meer over.

 

Nog vragen? Stuur me een mail via info@jeangstdebaas.nl