Vorige week schreef ik een blog over medicatie: “Medicatie is NIET de oplossing.”
Dat wist je waarschijnlijk al wel, dat medicijnen geen oplossing voor je angstproblemen zijn. Sterker nog, ze kunnen het alleen maar erger maken. Nog los van het verslavende effect ervan. Enfin, lees het hier.

 

Ik kreeg nogal wat mailtjes over het afbouwen. Mensen die zo graag van die troep af willen. Je voelt je niet alleen gevangen in je eigen angstcocon, maar ook nog eens in je afhankelijkheid van medicijnen. En tuurlijk, die pillen doen heus wel wat. Dus bovenop je ‘oorspronkelijke angst’ (waarom je dus ooit met die pillen bent begonnen) is er nu ook de angst om te stoppen. Want kan ik dat wel? Komt de angst dan niet dubbel en dwars terug? En wie vangt mij dan op?

Dubbele stress dus, zou je kunnen zeggen. En goede voorlichting ontbreekt vaak. Want  je wilt ergens best graag stoppen, maar HOE dan?

Van hogerhand wordt altijd geadviseerd om nooit op eigen houtje te stoppen. Logisch, want medicatie is chemische troep, en daarmee stoppen brengt ook lichamelijke reacties teweeg. Al helemaal als er bij jou nog meer dingen spelen (bijvoorbeeld als je fysieke aandoeningen hebt) en wanneer je ook daarvoor pillen slikt. Want verschillende medicijnen hebben ook weer invloed op elkaar. Net zoals alcohol invloed heeft op de werking van medicijnen. Wees daar dus voorzichtig mee. Raadpleeg altijd je behandelend arts; die kijkt naar je lichamelijke gesteldheid en kan een persoonlijk ‘plan van aanpak’ maken. Zorg ervoor dat je daar zelf ook bij betrokken bent – laat je vooral niets opleggen of aanpraten! Uiteindelijk ben je altijd zelf baas over je eigen lijf.

Maar dan… dat is de lichamelijke kant. Kun je nog meer verwachten? Ligt eraan, soms wel, soms niet. Een huisarts is er niet voor om jou mentaal te begeleiden. Een psychiater heeft daar meestal geen tijd voor. Zeker niet gezien het feit, dat je daar ook echt goede ondersteuning en aandacht bij verdient. Die kost tijd. Tijd die zij veelal niet hebben. En als je doorverwezen wordt, is het nog maar de vraag of het ook hulp is die aansluit bij wat jij nodig hebt. Meestal beslissen anderen dat. Of tenminste, dat willen ze. Dat zijn ze zo gewend, want zo zit het zorgsysteem in elkaar. Zij zijn immers “professionals” en weten wat goed voor jou is. Denken ze. Dat dat vaak niet zo is, dat weet je zelf uiteraard ook wel. Meestal vanuit je eigen ervaring.

Maar hee… ook dat heb je zelf in de hand! Zorg er dus voor dat je je oriënteert op wat je nodig hebt. Zorg vooral dat je ondersteuning krijgt van iemand bij wie JIJ je vertrouwd voelt. Iemand die naar je luistert, die jou begrijpt, en die jou vanuit de beste intenties begeleidt. Iemand die ook weet waarover ie het heeft. Niet zo’n hulpverlener die z’n trukendoos opentrekt, met standaard methodieken begint (die je wellicht bekend voorkomen) en jou na 8 weken ‘hersteld’ verklaart. Terwijl het voor jou dan pas begint…

Ook vanuit Je Angst de Baas is deze ondersteuning mogelijk. Dus specifiek ondersteuning bij het afbouwen van medicatie. Ik heb daar namelijk ervaring mee, zowel bij mezelf als ook bij anderen. Ik weet inmiddels wat WEL werkt. Geen standaard trucjes, maar aandacht en ondersteuning op maat, vanuit warme betrokkenheid.

Binnenkort kom ik met meer informatie EN een aanbod daarvoor. Mocht je alvast meer willen weten, mail me dan!