Gisteren zag ik een filmpje waarin Bram Bakker werd geïnterviewd over angst. En dan natuurlijk gerelateerd aan de corona-crisis. Ik zeg ‘natuurlijk’, want zoals hij ook in dat interview aangeeft: het nieuws gaat bijna alleen nog maar over corona. Dus daarmee wordt je angst prima gevoed.

De manier waarop je op een dreiging (zoals nu corona) reageert wordt heel erg beïnvloed door het systeem waar je uit komt. Werd in jouw gezin van herkomst heel proactief en oplossingsgericht gereageerd op problemen of dreigingen, dan ben je ook als volwassene zo ‘geprogrammeerd’.  Vol automatisch schiet je in de actie, of wordt je oplossingsgerichtheid aangeboord. Je ‘vecht’ tegen de dreiging, laat het er niet bij zitten. Neem dat niet te letterlijk hè. Vechten tegen een virus heeft geen zin, net zo min als je moet willen vechten met een tijger ???? . Maar je gaat de dreiging wel áán. Je zoekt naar mogelijkheden.

Heb je echter als kind geleerd om te ‘vluchten’ voor een dreiging? Dikke kans dat je dat nu nog steeds doet. Idem als je ouders in de ‘freeze’-stand gingen. Dan is dat ook nu veelal je eerste reflex. Lekker hoopgevend, zou je kunnen denken. Zo bén ik dan dus. Niks aan te doen? O ja, zeker wel. Ik zal de laatste zijn die zegt dat je niet kunt veranderen. Behalve als je ook inderdaad zegt ‘dat je nou eenmaal zo bent’. Iets met een ‘self fulfilling prophecy, zeg maar ????.

Maar verandering op alleen cognitief of gedragsniveau, waar in reguliere therapieën op wordt ingezet, is zelden toereikend. Misschien wel als je een puur rationeel persoon bent. Maar de meeste mensen zijn dat (gelukkig) niet. Je bent namelijk veel méér dan die rationele persoon, met gedachten en overtuigingen. Alleen dááraan sleutelen zou jou als mens enorm tekort doen.

Enfin, vanuit die gedachte – en jarenlange ervaring – heb ik een methode ontwikkeld om ‘je angst de baas’ te worden. Het is de BEZIELING-methode; een holistische aanpak waarmee je naar de kern van jouw wezen gaat. Om van daaruit je angst grondig aan te pakken, met álle aspecten die daarbij komen kijken. Met succes!

Binnen enkele maanden komt ook mijn boek ‘Je angst de baas’ uit. Overigens zoek ik daarvoor ook mensen die ‘mee willen schrijven’. Een kort stukje, over hun eigen ervaringen. Mensen zoals jij en ik, die last hebben (gehad) van angst. Wat voor angst dan ook. En die daarvoor al dan niet “behandeld” zijn (het blijft een raar woord ????).
Een oproepje inclusief vragenlijst hierover volgt binnen enkele dagen. Uiteraard krijgen meeschrijvers het boek straks kosteloos thuisgestuurd.

Mocht je interesse hebben, Stuur me dan vast een mailtje. En/of houd mijn blogs en Facebook pagina in de gaten!

Als je mijn e-book download, houd ik je sowieso op de hoogte.

 

En oja, dat filmpje van Bram Bakker heb ik op mijn Facebook pagina geplaatst. Zou je mijn pagina ook meteen even willen liken? Dankjewel!