Vroeger, toen angst mijn leven beheerste, deed ik van alles om maar niet te hoeven voelen. ECHT voelen dan. Als er iets gebeurde (of meestal: ‘zou kunnen gebeuren’) waarvan ik wel eens van slag zou kunnen raken, gingen mijn hersenen hard aan de slag. Onbewust creëerde ik maniertjes om met dat (mogelijke) voorval om te kunnen gaan. Ik moest wel, want anders had ik helemaal geen leven.. en ik wist ook niet beter! Hulpverleners reikten me ook niets anders aan. Van hen leerde ik hóe ik mijn gedachten kon ombuigen; hoe ik er iets anders (positievers) tegenover kon zetten.

Die maniertjes varieerden van mezelf opsluiten (eigen oplossing) tot diep ademhalen, mezelf inprenten dat de wereld niet verging, en de confrontatie aangaan terwijl ik mantra’s in mijn hoofd opdreunde. Of het hielp? Jawel, for the time being zeker. Maar achteraf gezien waren dat natuurlijk hele oppervlakkige oplossingen. Ze hielpen even, om de angst-episode te boven te komen. Dan voelde ik me weer even goed… maar daarna begon het riedeltje weer van voren af aan. Logisch ook.

Overleven

Alleen met je hoofd werken aan een oplossing is niet voldoende. De maniertjes die ik gebruikte hadden geen diepgang. Ze verbloemden het werkelijke probleem en droegen niet bij aan een structurele oplossing voor mijn angst. Als je je realiseert dat angst vooral voortkomt uit gebeurtenissen waar je je vaak niet (meer) bewust van bent, of waar je je niet eens bewust van kúnt zijn, dan begrijp je wat ik bedoel. Het heeft dan geen zin om aan de oppervlakte te lopen ‘redderen’. De angel blijft dan immers zitten (ja, daar had ik het in mijn blog van vorige week ook al over!). En dan blijf je aan het overleven. Waarbij je dus eigenlijk niet écht leeft.

Je kunt echter ook je angst over-leven. In de letterlijke betekenis van het woord dus. Dus dat jij je angst de baas wordt; dat ie jou niet meer in de greep heeft. Pas dan ben je vrij. Hoe? Laat mij het je leren. ‘Bin there, done that.’ Nee, niet ‘Got the T-shirt’. 😉 Al mag ik best trots op mezelf zijn dat ik A) destijds – grotendeels op eigen kracht! – mijn angst de baas ben geworden. Maar vooral B) dat ik al vele honderden anderen heb mogen helpen, inspireren een aanzetten tot verandering. Waarvan een groot deel nu óók angstvrij is!

 

Meer weten? Lees dan hier meer over de BEZIELING-methode. Heb je vragen, mail me dan!