Voor het gros der Nederlanders betekent Pasen niets meer dan lekker eten en gezelligheid. Eieren (al dan niet van chocola), lammetjes, paashazen, narcissen, kuikentjes, en dan zijn ze wel zo’n beetje uit geassocieerd. Steeds minder mensen weten dat Pasen eigenlijk symbool staat voor leven en hoop. Ga maar na: in de Christelijke traditie gaat het om het leven na de dood. Het Joodse Pasen (Pesach) gaat over het ontkomen aan onderdrukking. De werkelijke betekenis van Pasen gaat dus veel verder dan wat de supermarktfolders ons proberen wijs te maken.

 

Pasen is een prachtig feest, met een hele diepe betekenis. Hoop en leven. Of: hoop dóet leven. Want zonder hoop, zonder perspectief, is het leven meestal weinig zinvol. Het mooie is dat iedereen hoop en perspectief heeft. Of je het ook kunt en wilt zíen, is een andere vraag. Zelf ben ik het lang kwijt geweest. Althans, dat dacht ik. Want er was altijd nog wel een sprankje hoop, alleen zag ik het niet meer. Ik was depressief, angstig, zag eigenlijk niets meer zitten. Mensen konden mij van alles wijsmaken of adviseren, het kwam allemaal niet aan. Ik stond er niet voor open.

Verandering

 

Als je niet openstaat voor verandering, dan kunnen mensen het nog zo goed met je voor hebben; hun advies, hulp of wijze woorden komen dan niet aan. Zo kun je jarenlang therapie krijgen, maar toch vast blijven zitten in je eigen moeras. Want hoe gek het misschien ook klinkt, dat moeras is ook vertrouwd. En zeker met een angststoornis, kan verandering bedreigend zijn. Dus wat doe je? Blijven zitten waar je zit (en verroer je niet). Dan weet je in ieder geval wat je hebt… ook al is dat absoluut niet je ideale leven.

En wat doe jij? Blijf jij (onbewust) ook vasthouden aan je huidige situatie? Wil jij best graag verandering, maar krabbel je ‘als het erop aankomt’ toch terug? Je bent niet de enige. Verandering IS ook niet makkelijk. Zeker niet als het om hele heftige emoties gaat. Maar het is wel nodig, als je het ANDERS wilt. Als je kiest voor het LEVEN. Want als je doet wat je deed… dan krijg je wat je kreeg.

Ik wens je een fijne Pasen!