Angst is eigenlijk een doodnormale emotie. Angst hoort bij ons mensen, net zoals boosheid, verdriet en blijdschap. Angst heeft ook een functie: het zet je in actie als het even spannend wordt. Als er gevaar dreigt dus. Door die leeuw die ineens voor je neus staat bijvoorbeeld, komt je oerbrein in actie en stijgt je adrenaline en cortisol… en wég ben je, de dichtstbijzijnde boom in.
Angst komt altijd ergens vandaan. Vaak is het al op jonge leeftijd ontstaan, en ergens door getriggerd. Laatst vertelde iemand me dat hij al zijn hele leven bang is voor kraaien. Als klein jongetje was hij ooit aangevallen door een brutale kraai en sindsdien wordt hij panisch als hij er eentje ziet. Als volwassen man van 38 lijdt hij daar nog steeds onder. Als hij een kraai ziet, verstijft hij. Gelukkig voor hem zijn kraaien vrij schuw, maar dat maakt zijn angst er niet minder om.
Overlevingsmechanismen
Er zijn door de bank genomen drie mogelijke reacties bij stress, en specifiek bij angst: je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Deze reacties zet je ook in als overlevingsmechanismen bij onverwerkte trauma’s, die zich ook vaak uiten in angst.
