“Ik heb mijn hele leven al angstklachten. Na de bevalling van mijn eerste kind werd dat alleen maar erger. Altijd veel medicijnen gebruikt, daar ben ik vorig jaar mee gestopt want ik was daar zo klaar mee! En ik werd er ook heel suf van. Maar met corona werd het me allemaal teveel en ben ik toch weer naar de huisarts gegaan. Die schreef andere pillen voor en die slik ik nu drie maanden. Maar ik merk er eigenlijk niks van. Ik heb ook wat gesprekken met de praktijkondersteuner gehad, maar die zegt dezelfde dingen als die ik al zo vaak gehoord heb. En ik ben zelf ook een beetje uitgepraat. Het voelt alsof ik uitbehandeld ben, alsof ik een hopeloos geval ben.”

Deze mail (met toestemming en enigszins herschreven) kreeg ik afgelopen week van Roos (niet haar echte naam). Haar verhaal was voor mij zo herkenbaar! Verhalen en ervaringen van mensen raken me, al helemaal wanneer ik zo ontzettend kan meevoelen. Dat geworstel, al die jaren. Weer medicijnen, bijwerkingen, je afschuwelijk voelen en steeds doodmoe zijn. Die strijd – tegen wat eigenlijk? Alle maniertjes die je jezelf aanleert om toch nog een beetje normaal te kunnen leven. En dat je omgeving het maar niet merkt. DAT.

Bottleneck

Vorige week kondigde ik mijn e-learning aanbod aan. Echt een superdeal, al zeg ik het zelf. Want voor veel mensen zijn het gewone programma en zeker ook het traject ‘te hoog gegrepen’. Dus een aanbod dat véél laagdrempeliger en bovendien ook véél goedkoper is (tijdelijk 60% korting!!), daar kun je je haast geen buil aan vallen. Zou je denken.

Maar daar zit ‘m natuurlijk ook meteen de bottleneck… en misschien herken jij je daar ook wel in. Als je leeft met angst, dan ben je mogelijk ook bang voor een volgende stap. Voor IETS wat je nog niet kent. Of misschien wel IEMAND die je nog niet (goed) kent. En dat snap ik ook.

Ik kreeg afgelopen week een aantal mailtjes (waaronder die van ‘Roos’) met vragen. Waarvoor dank! Niet alleen omdat ik het fijn vind als mensen vragen hebben – en die ook nog durven te stellen . Maar ook omdat het VOOR JOU belangrijk is dát, wanneer je onzeker over iets bent en misschien bang bent dat je weer een teleurstelling krijgt, TOCH een volgend stapje durft te zetten. Door (bijvoorbeeld) gewoon een mailtje te sturen, en je vragen te stellen. En nee, dan hoef je je uiteraard niet verplicht te voelen om die e-learning ook daadwerkelijk te gaan DOEN.

Je angst overwinnen, dat begint bij het VERLANGEN om ook ECHT daadwerkelijk ervan af te komen. En dat verlangen zet je in beweging. Als ik terugkijk op mijn eigen verhaal, dan is het precies zo gegaan. En bij alle mensen die ik heb mogen begeleiden, was er ook altijd diezelfde aanleiding… dat VERLANGEN!

Lieve ‘Roos’ en iedereen die dit herkent… koester dat verlangen! En zet jezelf in beweging…