Eigenlijk wilde ik hier helemaal niet over schrijven. Maar het heeft zoveel impact op mensen, dat het een onderwerp is dat niet meer te negeren valt. We hadden eerst de lockdown. Of eigenlijk al de tweede lockdown. En toen kwam er, bovenop het groeiend aantal maatregelen, nog een avondklok bij. Daar hadden we ooit wel eens van gehoord, met geschiedenisles vroeger. Was dat niet tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Die avondklok heeft iets dreigends. Los van het feit dat ons nog meer vrijheid wordt afgenomen, hangt er ook iets boven ons hoofd. Iets ongrijpbaars. Rationeel kunnen we het allemaal goed verklaren. Corona indammen, tuurlijk. Als het helpt – prima! Maar wat doet het op emotioneel vlak met je? Zelfs al zou je niet eens naar buiten dúrven in het donker (zoals ik vroeger), die avondklok heeft op zich al zóveel lading, dat ie je emoties sterk beïnvloedt. Althans, bij veel mensen die ik spreek is dat voor 200% aan de orde.
Gedachten en emoties
Je gedachten en je emoties beïnvloeden elkaar. Als je bijvoorbeeld alleen al dénkt aan die dingen waar je bang voor bent, nemen je angstgevoelens toe. Ook externe factoren, dus dingen die buiten jezelf liggen, hebben vaak invloed op je emoties. Soms is het verband heel duidelijk. Een persoon aan wie je negatieve herinneringen hebt. Of een film die je angstgevoelens triggert.
Soms zijn er ook dingen – objecten, gebeurtenissen, ervaringen, maatregelen, noem maar op – waarvan het verband minder duidelijk is. Maar ze ráken je, op een weinig prettige manier. Soms raak je er helemaal door van slag. Maar waarom dan…?!
Het simpele antwoord is: dat weet je vaak niet, dat kún je vaak ook niet weten en dat hóef je vaak eigenlijk ook helemaal niet te weten. Just accept it. Realiseer je: door het per se te willen begrijpen, vecht je ertegen en hou je het ‘vraagstuk’ in stand. Er zijn zat dingen die buiten jouw persoonlijkheid en persoonlijke invloedssfeer liggen, maar die tóch invloed hebben op je emoties. Vaak onbewust!

Laat het los…
Wij mensen zijn rationele wezens. We willen vaak overal grip op hebben; dingen kunnen verklaren. Pas als we begrijpen ‘hoe het zit’, kunnen we het een plekje geven. Denken we. Tot die tijd blijven we vaak wanhopig zoeken naar oorzaken en verklaringen. Waar komt het vandaan, wat was de aanleiding? Ik heb zat mensen begeleid die ja-ren-lang vast zaten in die gedachtegang. ‘Als ik eenmaal wéét hoe het zit, kan ik er ook vanaf komen!’
Helaas, zo werkt het dus meestal niet. Het is een illusie te denken dat je pas kunt herstellen van je angstproblematiek als je er rationeel grip op hebt. Angst is vaak ongrijpbaar. En zo is dat ook met oorzaken en triggers. Tuurlijk, soms kan het je wel een beetje helpen als je weet waar het vandaan komt en snapt ‘hoe het gekomen is’. Maar feitelijk is dat maar een klein stukje van de puzzel. En die puzzel zul je nooit helemaal gaan oplossen. Het goede nieuws is: dat hoeft gelukkig ook niet.
In mijn programma ‘Je Angst de Baas’ leer ik je hoe je van je angst af kunt komen. Door middel van de BEZIELING-methode, ontwikkeld op basis van heel veel ervaring. De struggles die je mogelijk al jarenlang ervaart, ga je constructief aanpakken. Ja, ook die struggle van het ‘willen begrijpen’ 😊.