Of het nou corona is, alle beperkingen eromheen of de grip op je leven die je daardoor (nog meer) bent verloren, de huidige situatie is nog steeds ontzettend naar. Een situatie die we ons amper een jaar geleden nog niet eens konden voorstellen. In gedachten reis ik vaak naar de tweede wereldoorlog, waarin mensen ook in voortdurende angst moesten leven. Met vrijheidsbeperkingen zoals een avondklok, onzekerheid over hun toekomst en voedseltekorten. Als het daar tenminste bij bleef; het kon natuurlijk altijd erger. Ik denk vaak aan mijn opa en oma, die de oorlog niet hebben overleefd. Ze waren Joods, en daar is alles mee gezegd. De donkere wolk die jarenlang boven hun gezin hing, moet afgrijslijk angstaanjagend zijn geweest.

Trucjes werken vaak niet

Ik zeg dit niet om de suggestie te wekken ‘dat we niet moeten zeuren’ omdat het toen pas écht erg was. Je kunt situaties niet met elkaar vergelijken, net zo min als dat je het leed van de ene persoon kunt vergelijken met dat van een ander. Ieder mens is immers uniek, heeft zijn eigen problematiek, eigen patronen, zijn eigen geschiedenis en systeem van herkomst. Wat niet wil zeggen dat je niet kunt veranderen ( zo van ‘ik ben nu eenmaal zo’). Integendeel. Je kunt ook van je angst afkomen. Alleen: juist omdat iedereen anders is, is het ook belangrijk dat mensen niet over één kam geschoren worden. Want een trucje uitvoeren, wat vaak in de hulpverlening (ggz) gebeurt, zal maar bij een klein deel van de cliënten helpen. Simpelweg omdat iedereen anders is. En zelfs als zo’n methodiek of therapie al helpend is, is dat vaak maar voor even. Na verloop van tijd kampen mensen vaak weer (steeds meer) met die oude klachten…

Dit gaat jou helpen!

Omdat dit ‘hulpverleningssysteem’ mijn leven in hoge mate negatief heeft beïnvloed, en ook dat van de vele mensen met wie ik inmiddels al heb gewerkt, heb ik de BEZIELING-methode ontwikkeld. Dat veel dieper gaat dan een simpelweg ‘trucje’. Ik weet inmiddels dat je je angst de baas kunt worden. Ja, zelfs in corona-tijd… En dat je daarmee de regie over je eigen leven weer kunt terugpakken. Zodat je niet meer voortdurend die hartkloppingen hoeft te voelen, wakker hoeft te liggen, de deur niet meer uit durft… Ieder mens, dus jij ook, is voorbestemd om in vrijheid te leven – zonder angst. De angst die je voelt, is in feite namelijk helemaal niet van jou.

Nog een keer: de angst die je voelt, is in feite helemaal niet van jou.

 

Vanaf volgende week ga ik hierover ook korte video’s delen. Waarin ik je tips en inzichten ga geven, die jou gaan helpen. Stay tuned!