Vandaag, Valentijnsdag 2021. Voor veel mensen een liefdevolle dag. Er ligt nog sneeuw. En we zitten nog middenin de corona-pandemie. Maar het leven gaat door… Hoe cliché het ook moge klinken: aan alles komt een eind. De sneeuw zal snel gaan smelten. Corona wordt vroeg of laat ingedamd. En zelfs aan liefdesrelaties komt vroeg of laat een eind.

 

Sta daar eens bij stil: aan ALLES komt een eind. Veel dingen hebben we zelf niet in de hand, zoals sneeuw. Voor andere zaken dragen we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor corona zijn we met z’n allen verantwoordelijk. En een liefdesrelatie ‘doe’ je met z’n tweeën. Voor weer andere zaken ben je helemaal zelf verantwoordelijk. Die heb je helemaal in eigen hand – zelfs al voelt het vaak niet zo. Zoals met angst. Want je voelt misschien wel dat het je ‘overkomt’. Of dat bepaalde situaties of personen vooral bepalend zijn voor jouw angst.  Of dat die angst je soms gewoon overvalt. En inderdaad, dat kan op momenten ook zeker zo zijn – I’ve been there too. En toch.. toch kun je zelf meer doen dan je wellicht dacht.

Blokkade

Ik durf te zeggen dat de gedachte of idee dat je geen controle kunt hebben over je angsten – dus dat het je simpelweg overkomt en je er überhaupt geen vat op kunt krijgen – misschien wel je grootste blokkade is. Want wanneer je dat denkt, heb je die “waarheid” al in je brein vastgezet. Je hebt je hersenen geconditioneerd met deze mindset: ‘ik kan er niets aan doen’. Terwijl dat dus absoluut niet waar is…

 

Aan alles komt een eind. Ook aan jouw angstproblemen. Maar daarvoor moet je je wel open stellen. Geloven dat het kan, ondanks alles waar je al doorheen bent gegaan. Dat je, ondanks je verleden en alle loodzware of zelfs afgrijslijke ervaringen die je opgedaan hebt, evengoed in staat bent om je angst de baas te worden. Dat dat kán. Dat dat niet alleen voor anderen is weggelegd. Dat ook jij succes kunt ervaren. Dat je vrij kunt leven, zonder beperkingen. Ja, dat kan echt.

In mijn programma Je Angst de Baas leer ik je hoe je daar komt. Ik leer je de juiste stappen te zetten, volgens een bewezen 10-stappenplan. Zodat ook jij je angst de baas kunt worden. Met video’s, uitleg en opdrachten. Dit programma is er ook in een light-versie: namelijk als e-learning. Meer informatie vind je hier.

 

P.s. Aan alles komt een eind. Ook aan de jeugd van mijn oudste dochter. Ze is vandaag 18 geworden 😊